,,Vino je tečnost koja život znači. Vinoljupci su srećni ljudi. Vino ima mnogo lica. Nema opšte kulture bez vinske kulture. Poznavanje vina podstiče vinske razgovore, proširuje vokabular i daje samopouzdanje. Znanjem se postaje zastupnik dobrog vina. Zato je važno interpretirati tehniku degustacije vina kako bi se dobro vino prepoznalo i zavolelo. Koliko vino razumemo, toliko ga i cenimo. Ako razumemo vino, nikad nećemo reći: ,,Sva su vina jednaka’’.

Ispijanje vina nije instiktivno gašenje žeđi, već čisto uživanje. U vinu valja otkriti arome i ukuse prirode. Valja piti pažljivo i umereno, s poštovanjem i ljubavlju. Odnos prema vinu  mnogo govori o samopoštovanju i o razumevanju samog sebe. Pokaži mi šta i kako piješ, i reći ću ti ko si! Vinoljupci bi rekli: ,,Vino je čovekov najbolji prijatelj’’.

Kvalitetna, dobra vina rezultat su umeća, strpljivosti, i teškog rada vinogradara i vinara. Napredak je u poslednje vreme čudesan. Sve je više vinoljubaca koji su sposobni da prepoznaju izvrsnost vina. Poznavanje vina je u velikoj meri postalo deo opšte kulture.  Dobro vino podstiče umerenost. Svaka boca lošeg vina kompromituje reputaciju dobrog vina uopšte. Život je prekratak da bismo pili loše vino. Zato, živeli!“

Marijan Borovac

Vina-levo
Vina-desno